Hur påverkar världshändelser bostadspriserna i Stockholm?

Världsekonomi-bostadspriser-en-spaning

Många frågar sig hur globala kriser egentligen påverkar bostadsmarknaden. Tittar vi på Stockholms bostadsprisindex från 1990 och framåt ser vi ett tydligt mönster: även om vissa kriser sätter tillfälliga käppar i hjulen, så har marknaden historiskt visat sig vara motståndskraftig och långsiktigt stigande.

Varför är det så kan man då undra…

Aktier, räntefonder, sparkonton, diverse lotterier – allt handlar om att bygga kapital och få en (större) förmögenhet än innan. Men bostaden är faktiskt något annat. Det är ett hem!

Prisutvecklingen visuellt

Jag har, med hjälp av ChatGTP, sammanställt ett diagram som visar prisutvecklingen tillsammans med ett urval av stora ekonomiska och geopolitiska händelser — från 90-talskrisen till coronapandemin och de senaste årens räntechocker.

Bostadsprisindex i Stockholm (1990 = 100)

Världshändelser och bostadspriser

Några intressanta iakttagelser:

  • Finanskrisen 2008 orsakade en tydlig men kortvarig nedgång.
  • Coronapandemin 2020 skapade oro initialt, men bostadspriserna återhämtade sig snabbt — och slog till och med rekord.
  • Inflationen och räntehöjningarna från 2022 har dämpat prisutvecklingen, men den långsiktiga trenden pekar fortfarande uppåt.
    Detta är dock något dopat eftersom utbudet är väldigt stort – och osålda bostäder är inte inräknat i statistiken – bra grejer säljs snabbt och ”vanliga” bostäder ligger kvar längre.

Källa till prisdata:

De indexvärden som ligger till grund för grafen bygger på en förenklad version av Valueguards HOX®-index, där vi sätter 1990 som basår (index = 100). Värdena är avrundade för tydlighetens skull. Vill du fördjupa dig mer i detaljerad statistik finns följande källor:

Att köpa bostad handlar inte om att bli rik – utan att en plats i världen att kalla hemma

Mitt mantra som mäklare är:

”Bäst förberedd, får bäst betalt.”

Några tänkvärda uttryck jag tagit med mig från möten med kunder, kollegor, media m.fl.

Om bostadsmarknaden:

”Så länge du köper och säljer i samma marknad brukar det bli okej.”

Om att köpa aktier:

”Aktier Hampus skall du köpa med pengar du har råd att förlora, stoppa i en byrålåda i tio år och sedan titta vad du har kvar.”

Om att spara i aktier/fonder:

”Köp hellre regelbundet, exempelvis varje månad, för en mindre summa än försök tajma marknaden med en stor summa ibland. Genom att göra på detta sätt så får du en utspridd risk och behöver inte vara rädd för att ha dålig tajming.”

När jag berättade för en kund att hans villa var värld ca tio miljoner – och att det vi egentligen gör är att vi ökar eller minskar vår månadskostnad:

”Vi köper och säljer bostäder för låtsaspengar.”

Så vad betyder allt det här?

Att förstå hur bostadsmarknaden påverkas av världshändelser kan ge ett lugn när nyhetsrubrikerna skriker kris. För i slutändan är det inte tajmingen av marknaden som avgör hur vi trivs – utan tryggheten i att ha en plats att kalla hemma. Med detta sagt – så vill jag lyfta tre viktiga saker:

  1. Huruvida du gjort en bra eller dålig bostadsaffär vet du först efter du sålt ditt nuvarande boende – så strunta i statistiken om du inte tänkt flytta!
  2. Bäst förberedd, får bäst betalt, det handlar inte bara om att ha fina sommarbilder så du kan sälja bostaden under vintern, utan det handlar också om att sköta ditt hus (så det inte är hål i taket när du skall flytta och tvingas skjuta på försäljningen pga detta), ha en bra dialog med banken så du har ett vettigt lånelöfte när nästa drömboende dyker upp eller liknande.
  3. Köp inte ett för dyrt boende, om kostnaderna (räntor, elpriser, försäkringar, stor renovering, månadsavgift) ökar så måste du kunna betala dessa – annars kanske du tvingas sälja – och de som tvingas sälja gör oftast en sämre affär en de som väljer att sälja!

Om du funderar på att sälja, köpa, byta upp dig eller bara vill prata bostadsmarknad – hör av dig. Jag finns här, i samma marknad som du.

👇 Mer från mig på internet 👇

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *